Děkujeme všem návštěvníkům v maskách i bez za hojnou účast.

Sobotní odpoledne s datem 3. února 2024 nepřineslo zrovna ideální počasí, ale mohlo být i hůř. K radosti všech, co Masopustní veselí 2024 pořádali, začal se Šmeralův statek (Centrum tradiční lidové kultury) potěšitelně plnit už od samého začátku ve 13 hodin.

A stálo to za to! Celý program otevřel náš hejtman Vítězslav Schrek a hned se přidal k masopustní chase, je to borec, který nezkazí zábavu. Palec nahoru.

Masopustní veselí je akce pořádaná v rámci udržitelnosti projektu Lidová kultura/Volkskultur AT-CZ. Bylo tedy příjemné setkat se po krátkém čase opět se zástupcem našeho rakouského projektového partnera panem Andreasem Teuflem. Ten přijel sice vzhledem k chladnému počasí jen nalehko oblečen, ale po malém občerstvení uvnitř vyhřátých místností statku pookřál a hned se začal živě zajímat o všechno, co náš masopust nabízí a co doma v Dolním Rakousku nemají, a to je třeba pochovávání basy nebo porážení kobyly. Nu a když se vmísil mezi rozverné masky, byl rázem jedním z nás. Pan Teufl svou přítomností potvrdil, že máme s rakouskými lidmi a tamními lidovými obyčeji mnoho společného a že hranice mezi státy je jen čára na mapách. Děkujeme za návštěvu Andreasi! Danke für deinen Besuch, Andreas!

A pak už to šlo ráz na ráz. Průvod masek, tanečky, kapela Mustafo Josefa Číže s houslistou Petrem Hudečkem hrála bezvadně, Bajdyš jakbysmet, Eva Kolajová dokázala prostranství dvora oživit poutavými komentáři k maskám i k tradici samotné, jedlo se (děkujeme Havlíčkovu řeznictví a uzenářství), pilo se, soutěžilo, dovádělo. Porazila se kobyla, pochovala basa, muzejník Jarda Bašta v roli faráře rozesmál publikum svým pláčem nad basou, koblih se nasmažila a snědla kopa zvící hory Mařenky, děti si zaskákaly a pak v klidu trámového pokoje uvnitř statku vyrobily jednoduchou, pěknou masku. K tomu filmy, fotky, pohodová atmosféra i nezbytné šmouhy na tvářích.

Masopust, masopust, Vaše přízeň, milí přátelé lidových tradic, nás neopusť! Ani za rok!