Nabídka dětských workshopů na Šmeralově statku únor-červen 2024.

VHODNÉ PRO DĚTI OD 5 LET!

Vezměte své děti na některou z dětských tvůrčích dílen. Přinášejí sdílené poučení i zábavu.

V období od února do června 2024 se můžete zaregistrovat na tyto dílny:

 

Výroba a malování obličejových masek

6. února 2024, 17-20 h

lektor Eva Kolajová a Veronika Zábršová

 

Hrajeme si na modrotisk

14. března 2024, 17-19 h

lektor Milan Noha

 

Dětské velikonoční pečení

25. března 2024, 17-19 h

lektor Petra Jonášová

 

Dětské tkaní

7. dubna 2024, 15-17 h

lektor Eva Kolajová

 

Hrajeme si na modrotisk

14. května 2024, 17-19 h

lektor Milan Noha

 

Děti vyrábějí lidové hračky

18. června 2024, 17-19 h

lektor Kateřina Křížová

 

 

Vstupné na dětský workshop je 50 Kč.

Tvůrčí dílny se konají na Šmeralově statku – Centru tradiční lidové kultury (Cyrilometodějská 48/4, Třebíč).

Kapacita dílen je omezena. Registrujte se, prosím, na telefonu 731 110 959 nebo e-mailu m.noha@muzeumtr.cz. 

 

Muzeum Vysočiny Třebíč nabízí rodičům s dětmi v prvním pololetí roku 2024 celkem šest dětských tvůrčích dílen koncipovaných a připravených tak, aby uspokojily i ty nejmenší se zájmem a snahou se přiučit a vyzkoušet si jednoduché pracovní postupy tradičních řemesel a vytvořit si s pomocí rodičů pěkný výrobek. Tyto dílny jsou tedy vhodné už pro předškoláky, neboť hlavní uplatňovanou metodou je hra, cílem pak sdílená kreativita dětí a rodičů.

První dětský workshop Výroba a malování obličejových masek se uskuteční v úterý 6. února od 17 hodin. Děti si vymalují podle svého papírový bílý polotovar obličejové masky a obohatí si tak svoji výbavu na masopustní či jiný maškarní karneval. Tato činnost se bude střídat s atraktivním snímáním sádrové obličejové masky přímo z tváří účastníků.

Ve čtvrtek 14. března pak proběhne dílna nazvaná Hrajeme si na modrotisk. Jde skutečně o hru na jinak složitý výrobní postup skutečného modrotisku. Tady děti používají bílou a modrou barvu na textil, kterou tisknou pěnovými či gumovými tiskátky na modrou nebo bílou látku. Téma dílny bude velikonoční, vyrábět se budou netradiční velikonoční vajíčka.

V pondělí 25. března se bude ve Šmeralově statku péct. S blížícími se Velikonocemi budou děti samy chystat dva druhy těst, ze kterých pak opět samy (nebo tedy se svým dospělým doprovodem) upečou velikonoční jidáše a beránka. Peče se v kachlových kamnech i v elektrické troubě.

Nedění odpoledne 7. dubna bude patřit dětskému tkaní. Kdo bude chtít, vyzkouší si práci na opravdovém tkalcovském stavu. Malé koberečky si pak děti utkají na tkacích rámečcích.

Na úterý 14. května připravujeme další modrotiskové hrátky s názvem Hrajeme si na modrotisk.

A v úterý 18. června zakončíme tuto sérii workshopem Děti vyrábějí lidové hračky. Ze dřeva, látek, papíru a drátku vzniknou podobné hračky, které naši nejmenší milovali odpradávna.

Kurzy povedou etnografka Eva Kolajová, výtvarnice Veronika Zábršová a Kateřina Křížová, cukrářka Petra Jonášová a muzejní edukátor Milan Noha. Cena dětských dílen je 50 Kč.