Na naše Masopustní veselí přišly stovky lidí

Děkujeme všem za návštěvu. Děkujeme vám za práci, kterou jste věnovali zhotovení vlastních masek. Děkujeme vám za přízeň. Děkujeme vystupujícím za perfektní výkony.

Když jsme na sobotu 11. února 2023 připravovali Masopustní veselí, chtěli jsme, aby bylo lákavé, zábavné, tradiční i moderní, pestré a hlavně-veselé. Byli jsme si vědomi, že zadání není jednoduché. Tradiční masopust je vlastně rozverná obchůzka masek vesnicí od domu k domu za doprovodu muziky. My jsme ale věděli, že budeme na jednom místě a průvod masek budeme jen ukazovat, budeme si na něj hrát. A to jsme ještě chtěli, aby byly účastny i děti, které se historicky k reji dospělých připojují až v poslední době a jejich pojetí masopustu je něco, čemu říkají maškarní karneval. Dáme to všechno dohromady? Půjde to? A bude to návštěvníky zajímat? Přijdou? A nezhatí celé naše snažení počasí? V pátek před akcí v nás byla malá dušička.

Od sobotního rána bylo ale jasné, že nás počasí podpoří a první návštěvníci dorazili už v 11 dopoledne, byť se začínalo až ve 13 hodin.

Ale to, co následovalo, překonalo všechna naše očekávání. Okolo 14. hodiny praskalo Centrum tradiční lidové kultury ve švech. Všude. Na dvoře, v sále, kterému říkáme „hospoda“, v konferenčním sále, všude. Zájem byl o dílničky, kde si děti celý den jako na běžícím pásu vyráběly jednoduché, ale krásné součásti masek-kloboučky a škrabošky. O smažení koblih s paní Petrou Jonášovou byl takový zájem, že se vytvořila dlouhá fronta, která opadla, až se všechno snědlo.

Regionální pracoviště tradiční lidové kultury připravilo bezvadnou projekci fotografií a filmů o našich podhoráckých masopustech, kterou v konferenčním sále shlédly stovky lidí. Navíc se tam všichni ohřívali a fotili se s dětmi ve fotokoutku. To nás velice potěšilo.

A to nejdůležitější se konalo na dvoře. Divadlo Ampulka doplněné o žáky ZUŠ Třebíč se postaralo o sehrání obchůzky maškar s maximální věrohodností. Hrálo se udělování práva obchůzek, hrálo se zastavení u domů, hrálo se porážení Komárovické kobyly, tančilo se, dovádělo se. Přesně tak, jak to má o masopustu být.

S opravdu krásným masopustním pásmem s pochováváním basy se doslova blýskl folklórní soubor Bajdyš s muzikanty. Parádní, barevné, vkusné a o tradice se opírající vystoupení sklízelo jeden potlesk za druhým. Právem. Bajdyš je ve formě a je radost se na něj dívat.

A jaká by to byla maškaráda bez pořádné muziky? Těší nás spolupráce s dechovou hudbou Horanka. Hraje výborně, má dobrý repertoár a dokáže se přizpůsobit okolnostem a podpořit program. Horanka je zkrátka skvělá a bez ní by naše Masopustní veselí bylo poloviční.

Ale největší radost nám, muzejníkům, udělali návštěvníci. V průběhu odpoledne jich přišlo do Centra tradiční lidové kultury okolo tisíce a bez ohledu na věk z velké části v maskách! Tak snad se podařilo i nám potěšit všechny, děti, rodiče, prarodiče naším Masopustním veselím, které snad i příští rok přiláká opět stovky milovníků našich obyčejů, tradic a kultury vůbec.

Už teď máme dlouhý seznam poznámek, co do budoucna ještě vylepšit. Uděláme všechno proto, aby se nám to podařilo. Vaše přízeň nás k tomu zavazuje.

Podívejte se na video!