Těší nás, že se v Centru tradiční lidové kultury podařilo rozběhnout modrotiskové workshopy. V roce 2022 se jich konalo 9 a my věříme, že zájem o ně potrvá i v roce nadcházejícím. Opět si budete moci s pomocí tzv. tiskařské reservy (popu) vytvořít rozmanitými výtvarnými technikami vlastní modrotiskový vzor na připravené plátno. Vaše dílo bude následně obarveno v modrotiskové dílně v Olešnici a vám se za krátký čas vrátí váš hotový originální modrotisk. 

K dispozici budete mít 1 m bavlněného plátna šíře 80 cm, tiskařskou reservu a modrotiskové formy (razítka), šablony, výtvarné potřeby, nůžky, špendlíky a další potřebné věci.

Program:

- historie a současnost modrotisku

- jak pracovat a postupovat při potisku vlastního plátna

- práce s tiskařskou reservou 

- vlastní realizace potisku různými výtvarnými technikami (razítka, formy, štětce a šablony, volná kreativita).

Workshop trvá 2 - 3 hodiny, maximální kapacita pro pohodlnou práci je 16 účastníků.

Cena workshopu je 300 Kč/osoba.

Na těchto stránkách se s čtyřtýdenním předstihem dozvíte termín akce. Je tu ale možnost, že si sami vytvoříte alespoň šestičlennou skupinku a mohli byste si v takovém případě určit, kdy by se vám konání workshopu hodilo. Pak už mi jen dáte vědět a já se vám rád přizpůsobím.

Chci říct, že se dílo účastníkům workshopů dařilo stále lépe a lépe. Přikládám několik fotek z dílny poslední. Budu rád, když se brzy u modrotisku opět sejdeme.

Přeji vám pevné zdraví a úspěšný nový rok.

Milan Noha

Workshopy byly realizovány v rámci projektu Lidová kultura/Volkskultur AT-CZ, který je spolufinancován z programu Interreg V-A Rakousko- Česká republika.